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Scheda Riassuntiva
Anno Accademico 2019/2020
Scuola Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
Insegnamento 096219 - FORMULATION TECHNOLOGY
Docente Rossi Filippo
Cfu 5.00 Tipo insegnamento Monodisciplinare

Corso di Studi Codice Piano di Studio preventivamente approvato Da (compreso) A (escluso) Insegnamento
Ing Ind - Inf (1 liv.)(ord. 270) - MI (347) INGEGNERIA CHIMICA*AZZZZ096219 - FORMULATION TECHNOLOGY
Ing Ind - Inf (Mag.)(ord. 270) - MI (472) CHEMICAL ENGINEERING - INGEGNERIA CHIMICA*AZZZZ096219 - FORMULATION TECHNOLOGY

Obiettivi dell'insegnamento

The course is intended to provide an introduction to the so-called “Formulation Technology”, i.e. the part of the production process directly affecting the end-use properties of the final product not necessarily modifying the corresponding production recipe.


Risultati di apprendimento attesi

To pass the exam the student should:

- know the main principles of formulation technology, colloid chemistry and interface chemistry

- apply colloid and interface chemistry principles to a particular case study

- comment critically results obtained


Argomenti trattati

The course contents are organized into two main parts:

- first part where the major physic-chemical phenomena behind the formulation of a product are discussed. Namely, the key features of the colloidal systems and of the corresponding interfacial properties are presented, with special emphasis on liquid-liquid emulsions, microemulsions and foams, powders and systems involving solid particles. In all cases, main issues related to dispersed systems (preparation, stabilization and rheology) are treated with detail;
- second part where the fundamental principles discussed in the first part are applied to different industrial processes. Namely, the best recipes and operating conditions aimed to control and optimize the following products are thoroughly presented: detergents, cosmetics, pharmaceutical products, food and agricultural products. This second part is actually developed through “study cases” in order to provide the students with closer contact with the industrial practice.

In particular the topics are:

-          Colloidal dispersions

-          Tensides

-          Emulsions

-          Foams

-          Click chemistry

-          Hydrogels

-          Suspensions

-          Solid form and instant product 


Prerequisiti

Knowledge of organic chemistry and transport phenomena


Modalità di valutazione

Oral examination with discussion of a report on a particular case study

In this discussion the attention will be focused on the application of formulation technology principles and the critical comment of results obtained.


Bibliografia
Risorsa bibliografica facoltativaH. Mollet, A. Grubenmann,, Formulation Technology, Editore: Wiley-VCH, Weinheim (2001)

Software utilizzato
Nessun software richiesto

Forme didattiche
Tipo Forma Didattica Ore di attività svolte in aula
(hh:mm)
Ore di studio autonome
(hh:mm)
Lezione
32:30
48:45
Esercitazione
17:30
26:15
Laboratorio Informatico
0:00
0:00
Laboratorio Sperimentale
0:00
0:00
Laboratorio Di Progetto
0:00
0:00
Totale 50:00 75:00

Informazioni in lingua inglese a supporto dell'internazionalizzazione
Insegnamento erogato in lingua Inglese
Disponibilità di materiale didattico/slides in lingua inglese
Disponibilità di libri di testo/bibliografia in lingua inglese
Possibilità di sostenere l'esame in lingua inglese
Disponibilità di supporto didattico in lingua inglese
schedaincarico v. 1.8.3 / 1.8.3
Area Servizi ICT
23/09/2023