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Scheda Riassuntiva
Anno Accademico 2017/2018
Scuola Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
Insegnamento 051191 - FOOD PACKAGING MATERIALS
Docente De Nardo Luigi
Cfu 5.00 Tipo insegnamento Monodisciplinare

Corso di Studi Codice Piano di Studio preventivamente approvato Da (compreso) A (escluso) Insegnamento
Ing Ind - Inf (1 liv.)(ord. 270) - MI (347) INGEGNERIA CHIMICA*AZZZZ051191 - FOOD PACKAGING MATERIALS
Ing Ind - Inf (Mag.)(ord. 270) - MI (472) CHEMICAL ENGINEERING - INGEGNERIA CHIMICA*AZZZZ051191 - FOOD PACKAGING MATERIALS

Programma dettagliato e risultati di apprendimento attesi

Program of the course

The course aims to introduce:

  1. The basic principles of modern food packaging technologies and industrial processes and products
  2. Materials selection and shelf life problems
  3. Industrial processes and products

 

The course will be divided into the following modules, organized into lectures, seminars and group works. 

 

1. An introduction on the basic concepts of materials science and technology related to food packaging:

1.1. General aspects and technical terms

1.2. Physical properties of materials (mechanical and surface properties, durability, gas permeation, mass transport, migration)

1.3. Chemical properties

1.4. Materials selection processes will be also introduced

 

2. Materials and packaging

2.1. Classes of materials and their application in packaging:applications in industrial food products, processes of fabrication and role in food industry

2.2. Metals

2.3. Polymers and composites

2.4. Ceramics and glasses

2.5. Cellulosic materials

 

3. Shelf life problems and methods of assessment

3.1. Introduction shelf life problems and shelf life packaging related problems

3.2. Reference legislation

3.3. Methods, assays and devices for the study and detection

 

4. Case studies

A part of the course will be based on seminar involving industrial expert seminars

 


Note Sulla Modalità di valutazione

Examination will be based on an industrial case study proposed during class.

Students will be asked to prepare a brief report and a presentation of the proposed solutions and discuss them with the instructor


Bibliografia
Risorsa bibliografica obbligatoriaLee DS, Yam KL, Piergiovanni L, Food Packaging Science and Technology, Editore: CRC Press, Boca Raton
Note:

In English

Risorsa bibliografica obbligatoriaPiergiovanni L, Limbo S, Food Packaging, Editore: Springer-Verlag Italia, ISBN: 978-88-470-1456-5
Note:

In Italian


Software utilizzato
Nessun software richiesto

Mix Forme Didattiche
Tipo Forma Didattica Ore didattiche
lezione
32.0
esercitazione
16.0
laboratorio informatico
0.0
laboratorio sperimentale
0.0
progetto
0.0
laboratorio di progetto
0.0

Informazioni in lingua inglese a supporto dell'internazionalizzazione
Insegnamento erogato in lingua Inglese
Disponibilità di materiale didattico/slides in lingua inglese
Disponibilità di libri di testo/bibliografia in lingua inglese
Possibilità di sostenere l'esame in lingua inglese
Disponibilità di supporto didattico in lingua inglese
schedaincarico v. 1.8.3 / 1.8.3
Area Servizi ICT
28/11/2023